Top 10 cele mai profitabile echipe din punct de vedere al transferurilor

Axios a realizat un top ce ia în calcul transferurile facute de formatiile din cele mai puternice campionate europene (Spania, Anglia, Italia, Germania, Franța) care sa ne releve o imagine in ceea ce priveste profitabilitatea echipelor in ceea ce priveste transferurile. Sau, cu alte cuvinte, care sunt formatiile care au făcut cel mai mare profit din transferurile de jucatori.

Perioada de raportare este reprezentata exclusiv de transferurile făcute între anii 2017 și 2020, cumpărări și vânzări, fără să se tina seama si de alte tipuri de încasări, cum ar fi contractele de sponsorizare sau veniturile din vanzarea de bilete. Astfel, aflam ca formatia care a vândut cel mai profitabil este gruparea germana Borrusia Dortmund, care a inregistrat un profit de 172,2 milioane de dolari. In acest interval de timp Borrusia a vândut fotbalisti precum Ousmane Dembele (Barcelona – 125 milioane de euro), Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal – 65 milioane de euro) sau Christian Pulisic (Chelsea – 64 de milioane de euro), reusind de fiecare data sa-si primeneasca lotul si sa obtine rezultate pozitive, păstrandu-si in continuare cu succes această strategie.

Pe locul al doilea in acest se afla AS Monaco, o alta formatie care scoate în mod tradițional când vine vorba de transferuri. Echipa din principat are balanță pozitivă de peste 160 de mil. de dolari, principalele sale exporturi fiind Kylian Mbappe (Paris Saint Germain – 145 milioane de euro), Benjamin Mendy (Manchester City – 57.5 milioane de euro) si Bernardo Silva (Manchester City – 50 milioane de euro).

Pe locul 3 se afla tot un club din Ligue 1, Olympique Lyon, locul al patrulea este al spaniolilor de la Athletic Bilbao, pe 5 sunt francezii de la Lille, iar pe sase Hoffenheim din Bundesliga. Pe locul 7 se situeaza Bordeaux, iar locurile 8-10 sunt ocupate de 3 formatii italiene: Sampdoria, Genoa si Atalanta. Cifrele arata dupa cum urmeaza:

1 Borrusia Dortmund (Bundesliga) – profit de 172,2 milioane dolari

2 AS Monaco (Ligue 1) – profit de 155,8 milioane dolari

3 Olympique Lyon(Ligue 1) – profit de 90,9 milioane dolari

4 Athletic Bilbao (La Liga) – profit de 172,2 milioane dolari

5 Lille(Ligue 1) – profit de 87,2 milioane dolari

6 Hoffenheim (Bundesliga) – profit de 82,3 milioane dolari

7 Bordeaux (Ligue 1) – profit de 68,4 milioane dolari

8 Sampdoria (Serie A) – profit de 62,7 milioane dolari

9 Genoa (Serie A) – profit de 61,2 milioane dolari

10 Atalanta (Serie A) – profit de 59,7 milioane dolari

Sursa: Axios